Supermarkt Openingstijden

Supermarkt zondag open?

Bekijk de Zondag
openingstijden
voor alle supermarkten


In Nederland is er een wet die bepaalt, wanneer en hoelang winkels open mogen zijn. Deze wet heet de Winkeltijdenwet en hieronder vallen niet alleen de winkels in het centrum van een stad of dorp maar ook de supermarkten en slijterijen. Of een supermarkt dus op zondag open is of tot hoe laat in de avond ligt dus vaak niet aan de supermarkt maar aan de Nederlandse wetgeving.

In deze winkeltijdenwet staan een aantal punten die het kader vormen waarbinnen supermarkten open mogen zijn:
• Het is verboden op zon- en feestdagen en op werkdagen voor 06.00 uur en na 22.00 uur geopend te zijn.
• Gemeenten mogen vrijstelling verlenen voor maximaal 12 zon-/feestdagen per jaar.
• Vrijstelling is mogelijk voor avondwinkels.
• Aanvullende vrijstelling is mogelijk in toeristische gebieden en bij grensoverschrijdend verkeer.Veel supermarkten met zondagse openingsuren aan het eind van de middag mogen dit dus doen doordat zij vallen onder de vrijstelling voor avondwinkels.

Maar supermarkten kunnen ook op zondag open zijn doordat de gemeente gebruik maakt van een van de 12 vrijstelling per jaar. Veel gemeentes hebben een vaste koopzondag per maand waarin alle winkels open zijn, bijv de eerste of laatste zondag van de maand. Er zijn dan 12 koopzondagen per jaar wanneer mensen kunnen gaan shoppen op zondag maar ook waneer de supermarkt de deuren mag openen.

En als laatste heb je de supermarkten die vallen onder vrijstelling omdat ze in een toeristisch gebied vallen. Voorbeelden hiervan zijn: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, en Almere. Niet alle steden hoeven daadwerkelijk toeristisch te zijn. Supermarkten zijn namelijk ook open op zondag in veel andere grote steden zoals: Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Groningen, Nijmegen, Haarlem, Arnhem, Breda, Apeldoorn, Enschede, Amersfoort, Leiden, Maastricht, Zwolle, en Den Bosch.

Door deze wetgeving en alle mogelijke vrijstellingen is het zeer moeilijk geworden voor de consument om nog te weten welke supermarkt nu wel of niet open is op zondag en wat de openingstijden zijn op zondag. Om de consument te ondersteunen bij het vinden van de openingstijden op feest- en koopzondagen heeft Yenom in haar winkelzoeker een zoekfunctie gemaakt. Met deze zoekfunctie kan je in een handomdraai zien welke supermarkten bij jou in de buurt open zijn op zondag.

- Yenom team -

Terug naar het 'Laatste Nieuws'